top of page
Writer's pictureJani Meuronen

NIS2-direktiivi – Mitä se tarkoittaa PK-yrityksille?

Kyberuhkien kasvaessa EU on ottanut käyttöön NIS2-direktiivin, jonka tarkoituksena on parantaa kriittisten toimijoiden valmiutta torjua ja hallita kyberuhkia sekä parantaa kyberturvatietoisuutta ja varautumista. Direktiivin noudattaminen astuu voimaan 18. lokakuuta 2024 ja sen tavoitteena on vahvistaa erityisesti elintärkeiden palveluiden ja kriittisten toimialojen kyberturvallisuutta.

NIS2-direktiivi ja pk-yritykset

NIS2:n myötä yhä useammat yritykset ja organisaatiot joutuvat varmistamaan, että tietoturvakäytännöt ovat ajan tasalla ja täyttävät direktiivin tuomat vaatimukset. Aiemmin NIS-sääntelyä ei välttämättä sovellettu pk-yrityksiin tai sektoreihin, mutta nyt mukaan tulevat myös pienemmät toimijat, mikä laajentaa sääntelyn koskemaa kenttää huomattavasti.


Mitä yrityksiä ja toimialoja NIS2-direktiivi koskee?


NIS2-direktiivi koskee automaattisesti kaikkia kriittisillä toimialoilla toimivia yrityksiä, joilla on yli 50 työntekijää tai yli 10 miljoonan euron liikevaihto. Lisäksi se kattaa kansallisesti kriittiseksi määritellyt toimijat koosta riippumatta.


Direktiivi jakaa velvoitteiden piiriin kuuluvat kriittiset toimijat kahteen kategoriaan: keskeiset toimijat ja tärkeät toimijat. Molemmat ryhmät ovat velvollisia noudattamaan kyberturvallisuutta koskevia vähimmäisvaatimuksia ja raportoimaan kyberturvallisuusuhkista ja -häiriöistä.


Keskeiset toimijat


Keskeiset toimijat ovat organisaatioita, jotka tarjoavat kriittisiä palveluja ja joiden toiminnalla on suuri merkitys yhteiskunnalle. Näiden organisaatioiden palvelut ovat elintärkeitä, ja niiden toiminnan häiriöt tai keskeytykset voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Erittäin kriittisiä toimialoja ovat:


  • Energia

  • Liikenne

  • Pankkiala

  • Finanssimarkkinoiden infrastruktuurit

  • Julkishallinto

  • Terveydenhuolto

  • Avaruus

  • Juoma- ja jätevesi

  • Digitaalinen infrastruktuuri


Tärkeät toimijat


Tärkeät toimijat ovat organisaatioita, jotka eivät ole elintärkeitä samalla tavalla kuin keskeiset toimijat, mutta joilla on silti merkittävä rooli ja jotka voivat vaikuttaa turvallisuuteen tai yhteiskunnan toimivuuteen. Näitä toimialoja ovat:


  • Posti- ja kuriiripalvelut

  • Jätehuolto

  • Kemianteollisuus

  • Tutkimustoiminta

  • Elintarvikeala ja ruuantuotanto

  • Valmistava teollisuus

  • Digitaalisen palvelun tarjoajat


Voit ladata selkeän PDF-taulukon kriittisten toimialojen kuvauksista kyberturvallisuuskeskuksen nettisivuilta.


Mitkä ovat NIS2:n keskeiset vaatimukset yrityksille?


NIS2 tuo mukaan joukon keskeisiä vaatimuksia kriittisillä toimialoilla toimiville yrityksille. Näitä ovat muun muassa:


  1. Riskienhallinta: Yrityksen on kartoitettava kyberriskit ja ryhdyttävä toimenpiteisiin niiden ehkäisemiseksi. Näihin kuuluvat muun muassa toimitilaturvallisuus, turvallisuuspoikkeamien havaitseminen ja hallinta, verkko- ja tietojärjestelmien suojaaminen, tietojen eheys, tapahtumien hallinta, häiriöiden ehkäisy ja liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen.

  2. Ilmoitusvelvollisuus: Yritysten on ilmoitettava merkittävistä kyberturvallisuushäiriöistä tai -uhkista viranomaisille nopeasti. Ilmoituksen on tapahduttava yleensä 24 tunnin kuluessa tapahtuman havaitsemisesta ja jatkoilmoitus on tapahduttava 72 tunnin sisällä.

  3. Henkilöstön koulutus ja tietoisuus: Yritysten on tarjottava henkilöstölleen säännöllistä koulutusta kyberturvallisuusuhkien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisemiseen. Tietoisuuden lisääminen auttaa minimoimaan inhimillisten virheiden aiheuttamia riskejä.

  4. Toimitusketjun turvallisuus: Yritysten on arvioitava ja hallittava toimitusketjuihin ja kolmansien osapuolten palveluihin liittyviä kyberturvallisuusriskejä. Tämä sisältää myös yhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden kyberturvallisuuskäytäntöjen valvonnan.

  5. Johtotason sitoutuminen: Ylimmän johdon on otettava vastuu kyberturvallisuudesta. Yrityksen johdon on oltava tietoinen kyberturvallisuusriskeistä ja varmistettava, että organisaation kyberturvallisuustoimenpiteet ovat riittävät.



Miksi NIS2 on tärkeä myös PK-yrityksille, joita direktiivi ei koske?


Pienet- ja keskisuuret yritykset ovat nykyisin yhä enemmän mukana digitaalisen talouden ytimessä, ja vaikka NIS2:n säädökset eivät kaikkia yrityksiä koskekaan, voivat useat PK-yritykset olla osa toimitusketjua, jolloin kriittisiltä toimijoilta voi tulla erityisiä vaatimuksia myös pienemmille yrityksille.


Kyberhyökkäykset eivät kohdistu vain suuriin toimijoihin, vaan myös PK-yritykset ovat yhä enemmän hyökkäysten kohteena. Usein pienemmät toimijat ovat jopa houkuttelevampia kohteita, koska pienillä yrityksillä ei aina ole samankaltaisia resursseja käytössään kuin mitä isommilla yrityksillä on.



Miten pienemmät yritykset voivat valmistautua?


NIS2:n ja yleisen tietoturvan parantamisen suhteen suosittelemme lähtemään liikkeellä näillä askelilla:


  1. Tunnista, mitä NIS2-vaatimuksia omaan yritykseesi kohdistuu

  2. Nimeä vastuuhenkilöt ja varmista johdon sitoutuminen

  3. Arvioi nykyiset tietoturvakäytännöt ja laadi toimintasuunnitelma

  4. Päivitä tietoturvapolitiikat ja varmista ilmoitusvelvollisuuden täyttäminen

  5. Käytä moderneja tietoturvaratkaisuja ja kouluta henkilöstöä jatkuvasti

  6. Laadi suunnitelma tietoturvaloukkausten varalta

  7. Hanki tarvittaessa kumppani auttamaan tietoturvan toteuttamisessa


Lue myös meidän tietoturvavinkit, joilla jokainen pk-yritys pääse jo pitkälle tietoturvan parantamiseksi.


Yhteenveto


NIS2-direktiivi tuo tiukempia kyberturvavaatimuksia, joihin myös pienempien yritysten on hyvä varautua. Direktiivi pakottaa kriittisillä toimialoilla toimivia organisaatioita parantamaan valmiuksia suojautua kyberuhkilta ja tarjoaa näin mahdollisuuden kehittää tietoturvaa kattavammaksi. Vaikka NIS2-direktiivi ei suoranaisesti kaikkia yrityksiä koskekaan, niin myös monille pk-yrityksille voi tulla erityisiä vaatimuksia tietoturvan suhteen, jos ne tarjoavat palveluitaan kriittisille toimialoille.


Jos yrityksesi toimii kriittisillä sektoreilla, nyt on viimeinen aika varmistaa, että kyberturvallisuusprosessit ja riskienhallintakäytännöt ovat ajan tasalla. Samaa suosittelemme myös kaikille muillekin yrityksille kokoon tai toimialaan katsomatta. Autamme yritystänne löytämään liiketoimintaanne ja toimintaympäristöönne sopivan kokonaisuuden, ja voitte jättää tietoturvan jatkuvan seurannan, valvonnan sekä kehityksen asiantuntijoillemme.



88 katselukertaa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki
◄ Takaisin
bottom of page