Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuki päättyy 14.10.2025. Tämän jälkeen käyttöjärjestelmään ei tule enää uusia ominaisuuksia eikä ilmaisia tietoturvapäivityksiä. Erityisen merkittävää on tietoturvapäivitysten päättyminen. Tämä tarkoittaa, että jos järjestelmästä löytyy uusia haavoittuvuuksia, niitä ei enää korjata. Tuen päättyminen aiheuttaa merkittävän tietoturvariskin, jos Windows 10:tä käytetään sen jälkeen.
Windows 10:n tuen loppumiseen kannattaa varautua jo nyt
Organisaatioille Windows 10 -tuen loppuminen aiheuttaa käytännössä kaksi vaihtoehtoista toimenpidettä. Mikäli organisaatiolla on käytössä Windows 10 -tietokoneita, on ne joko päivitettävä Windows 11:een tai hankittava uusi laite, jossa Windows 11 on jo valmiiksi asennettuna.
Vanhemmat laitteet eivät välttämättä tue Windows 11:tä lainkaan tai laitteen suorituskyky ei riitä, mikä johtaa järjestelmän hidastumiseen ja tehottomuuteen. Uusi käyttöjärjestelmä vaatii jonkin verran enemmän suorituskykyä laitteelta kuin Windows 10. Yritysten tulisi jo nyt varata ensi vuoden budjeteista rahaa joko uusien laitteiden hankintaan tai päivitystöihin.
Huomioitavaa on myös, että maailmalla on edelleen satoja miljoonia Windows 10 -koneita, joista monet eivät ole yhteensopivia Windows 11:n kanssa ja vaativat uusimista. Päivitysrumba seuraavan vuoden aikana voi aiheuttaa saatavuusongelmia uusien Windows 11 -laitteiden osalta.
Päivittämättömän Windows 10 -koneen tietoturvariski on merkittävä
Tietoturvan kannalta on tärkeää huomata, että myös ohjelmistojen tuki lakkaa nopeasti. Ongelma ei siis ole vain käyttöjärjestelmän haavoittuvuuksissa, vaan myös sovelluksissa. Kun Windows 10 -tuki päättyy, laitteille ei välttämättä saada enää uusimpia sovellusversioita asennettua ja vanhojen versioiden haavoittuvuudet voivat aiheuttaa merkittävän tietoturvariskin. Kyberrikolliset ovat hyvin tietoisia Windows 10 -tuen päättymisestä ja lokakuun 2025 jälkeen haavoittuvuuksia aletaan etsiä entistäkin aktiivisesti.
Huomioi yllätykset Windows-päivityksiin liittyen
Windows 10 -tuen päättymiseen saattaa liittyä yllättäviäkin asioita ja siksi organisaatioiden tulisi
olla ajoissa liikkeellä. On esimerkiksi tärkeää huomioida, että jos organisaatiolla on käytössä räätälöityjä tai erikoisempia sovelluksia, ne eivät välttämättä ole yhteensopivia Windows 11:n kanssa. Lisäksi jos työasemia on paljon, päivittäminen voi olla aikaa vievä prosessi. On myös tarkistettava, tukevatko käytössä olevat järjestelmät uutta käyttöjärjestelmää. Jos näitä asioita ei ole vielä kartoitettu, aika alkaa jo käydä vähiin. Nyt, kun ensi vuoden budjetteja suunnitellaan, nämä seikat tulisi ottaa huomioon, jotta ikäviä yllätyksiä ei tulisi myöhemmin.
Työasemaympäristö ajan tasalle osaavan IT-kumppanin avustuksella
Olemme aloittaneet asiakkaidemme kanssa tarvittavien toimenpiteiden kartoittamisen, erityisesti budjetoinnin näkökulmasta. On myös selvää, että kaikki uudet käyttöönotot ja asiakkuudet hoidetaan siten, että Windows 11 otetaan huomioon, jotta päivitystarpeita ei tulisi heti. IT-kumppanin kokemuksesta ja asiantuntemuksesta on tällaisissa projekteissa paljon hyötyä. Tarjoamme esimerkiksi konsultointia budjetoinnissa, sillä meillä on hyvä käsitys prosessin kustannuksista. Lisäksi kun prosessi toteutetaan järjestelmällisesti ja kumppanilla on kokonaisuus hallussa, mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan reagoida nopeasti.